DE LEKKERSTE LOKALE

BROODJES & GEBAKJES

Jorink, De Echte Bakker

Raalte Varkensmarkt 1, 8102 EG

In 1881 begon Theodorus Jorink met een bakkerij en zaak in kruidenierswaren. Het brood werd gebakken in een zogeheten takkenbos oven, op z’n dialect ook wel “riesemietoven” genoemd. In 1908 werd er een nieuwe bakkerij gebouwd, die werd uitgebreid met een heteluchtoven, die werd gestookt op kolen. In 1931 kwam de heer W Jorink in de zaak, voordat hij die overnam is hij in betrekking geweest ondermeer in Arnhem, Zeist en Amsterdam. Voor de overname was hij al enkele jaren in de bakkerij werkzaam. Ovens In 1938 werd de winkelpui veranderd en gingen de oude ovens eruit. De takkenbos oven, die nog gebruikt werd voor het bakken van roggebrood, en de heteluchtoven maakten plaats voor een heet wateroven. In die hete luchtoven was het gebruik van kolen te duur geworden. Het apparaat verslond kruiwagens vol met kolen. De heet wateroven werd eveneens op kolen gestookt, maar verbruikte veel minder brandstof. Via heet water buizen werd de oven verwarmd. In 1950 ging men over van kolen op aardgas, wat toen in gebruik raakte. De heer Theo Jorink, de vader van de huidige eigenaar kwam in 1963 op de zaak, samen met zijn vrouw, welke eveneens uit een bakkersgezin afkomstig was. De voorzijde van het oude pand werd afgebroken, en er verscheen een nieuw winkelpand, met daarin tevens een lunchroom. Vier jaar later in 1968 werden aan de achterzijde de bakkerij en enkele schuren afgebroken. Een nieuwe broodbakkerij kwam er, met magazijn en een nieuwe oven. Ook de machines in de bakkerij werden vernieuwd, een nieuwe deeginstallatie werd geplaatst. Ijs Behalve de bekendheid via de producten als brood en banket kreeg Jorink ook naam toen met de verkoop van ijs werd begonnen. Daarmee werd aangevangen in 1925. Dat ijs was toen nog bestemd voor diners, maar er zat vooruitgang in. In 1935 of 36 kwam er een elektrische ijsmachine in de banketbakkerij. De verkoop van ijs aan de straatzijde begon. Verbouwing Na de oorlogsjaren werd er zoals vermeld nog in 1963 verbouwd, en in 1976 werd het ijsbuffet vernieuwd, er kwam speciaal een toonbank uit Italie. In de loop der jaren zijn er nog verschillende verbouwingen en veranderingen geweest. In 1996 zijn de huidige eigenaren op de zaak gekomen, na ook reeds enige jaren hier werkzaam te zijn geweest. In 1998 werd de winkel ingrijpend verbouwd, wat 10 jaar later nog eens werd overgedaan. Ook de buitenzijde van het pand is in de jaren vaak veranderd, en aangepast aan de tijd.

In 1881 begon Theodorus Jorink met een bakkerij en zaak in kruidenierswaren. Het brood werd gebakken in een zogeheten takkenbos oven, op z’n dialect ook wel “riesemietoven” genoemd. In 1908 werd er een nieuwe bakkerij gebouwd, die werd uitgebreid met een heteluchtoven, die werd gestookt op kolen.

In 1931 kwam de heer W Jorink in de zaak, voordat hij die overnam is hij in betrekking geweest ondermeer in Arnhem, Zeist en Amsterdam. Voor de overname was hij al enkele jaren in de bakkerij werkzaam.

Ovens

In 1938 werd de winkelpui veranderd en gingen de oude ovens eruit. De takkenbos oven, die nog gebruikt werd voor het bakken van roggebrood, en de heteluchtoven maakten plaats voor een heet wateroven. In die hete luchtoven was het gebruik van kolen te duur geworden. Het apparaat verslond kruiwagens vol met kolen. De heet wateroven werd eveneens op kolen gestookt, maar verbruikte veel minder brandstof.

Via heet water buizen werd de oven verwarmd. In 1950 ging men over van kolen op aardgas, wat toen in gebruik raakte.

De heer Theo Jorink, de vader van de huidige eigenaar kwam in 1963 op de zaak, samen met zijn vrouw, welke eveneens uit een bakkersgezin afkomstig was.

De voorzijde van het oude pand werd afgebroken, en er verscheen een nieuw winkelpand, met daarin tevens een lunchroom.

Vier jaar later in 1968 werden aan de achterzijde de bakkerij en enkele schuren afgebroken. Een nieuwe broodbakkerij kwam er, met magazijn en een nieuwe oven. Ook de machines in de bakkerij werden vernieuwd, een nieuwe deeginstallatie werd geplaatst.

Ijs

Behalve de bekendheid via de producten als brood en banket kreeg Jorink ook naam toen met de verkoop van ijs werd begonnen. Daarmee werd aangevangen in 1925. Dat ijs was toen nog bestemd voor diners, maar er zat vooruitgang in. In 1935 of 36 kwam er een elektrische ijsmachine in de banketbakkerij. De verkoop van ijs aan de straatzijde begon.

Verbouwing

Na de oorlogsjaren werd er zoals vermeld nog in 1963 verbouwd, en in 1976 werd het ijsbuffet vernieuwd, er kwam speciaal een toonbank uit Italie. In de loop der jaren zijn er nog verschillende verbouwingen en veranderingen geweest.

In 1996 zijn de huidige eigenaren op de zaak gekomen, na ook reeds enige jaren hier werkzaam te zijn geweest.

In 1998 werd de winkel ingrijpend verbouwd, wat 10 jaar later nog eens werd overgedaan. Ook de buitenzijde van het pand is in de jaren vaak veranderd, en aangepast aan de tijd.

Lees meer

BEKROONDE PRODUCTEN

De volgende producten van deze bakker zijn Bekroond met Goud